Ministrstvo je skupaj z NIJZ-jem pripravilo smernice za ravnanje v šolah in vrtcih, ki vsebujejo tudi higienska navodila. Zavod RS za šolstvo pa je z navodili usmeril šole, kako naj organizirajo delo, zagotavljajo na ministrstvu.

V tem tednu bodo vrtci in šole pripravili potrebno za vnovični začetek delovanja. A končno odločitev glede odprtja šol bo vlada sprejela v drugi polovici tega tedna, pravi Damir Orehovec z ministrstva.

Želeli bi si odpreti šole v celoti, a žal zaradi zdravstvenih tveganj to ni mogoče,” je dejal sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec. “Ker imamo ugodno epidemiološko sliko, je delno odpiranje smiselno. S tem vprašanjem se ukvarjajo številne države. Odprtje bo staršem zagotovilo več časa za delo,” je dodala Polonca Truden Dobrin iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Treba bo podpisati izjavo, da otrok v zadnjih 14 dneh ni imel bolezenskih znakov ali bil v stiku z osebo, pozitivno na covid. Če tega straši ne bodo podpisali, vrnitev v vzgojno-izobraževalno ustanovo ne bo mogoča. To priporočilo veljajo tudi za zaposlene. O tem, ali bo imel starš otroka, ki v zadnjih dneh ni bil popolnoma zdrav in zato ne sme v vrtec ali šolo, pravico do varstva oz. bolniške odsotnosti, bo odločal otrokov osebni zdravnik.

Vrtci: skupine se ne mešajo, vzgojiteljica le ena

18. maja se tako odpirajo javni in zasebni vrtci. Delo naj bi potekalo v manjših skupinah: v 1. starostnem obdobju naj bi bilo 8 otrok, v 2. starostnem obdobju pa 10.

Starše prosimo, da v tej začetni fazi v vrtce pripeljejo samo tiste otroke, za katere ne morejo zagotoviti varstva doma. Starši, ki otrok ne bodo vključili v vrtec, bodo do konca maja oproščeni plačil,” je zagotovil Orehovec.

Na NIJZ-ju so higienske ukrepe za vrtce prilagodili, pozorni morajo biti pri higieni kašlja in kihanja, na povečanje medsebojne razdalje, pri umivanju rok. Otroci v šoli lahko uporabljajo tudi razkužila, v vrtcu ne.

Vzgojiteljica v skupini naj bo stalna, vzgojitelji pa naj med sabo med odmori in na hodnikih vzdržujejo razdaljo. Otroški ležalniki morajo biti postavljeni na največji mogoči razdalji, otroci iz različnih skupin se med seboj ne smejo mešati, odsvetovana je uporaba skupnih zunanjih igral. Otroci naj od doma ne prinašajo igrač ali knjig, ninice in dude bo osebje za posamičnega otroka shranilo za čas med spanjem. V skupini pa naj bodo na voljo le pralne igrače. “Čim več dejavnosti naj se načrtuje v večjih prostorih in na prostem,” je dodala Polonca Truden Dobrin.

A potrebe po bližini in varnosti pri otrocih ne smemo prezreti, poudarja strokovnjakinja z NIJZ-ja, zlasti v času ponovnega odprtja vrtcev, ko bo ta potreba pri nekaterih otrocih še posebej velika. Zaposleni, ki bodo otroke s fizično bližino tolažili oz. crkljali, si naj prej in potem umijejo roke.

Vir: https://www.rtvslo.si/slovenija/v-vrtce-le-tisti-ki-nimajo-drugega-varstva-osnovna-sola-je-obvezna/523442?session_id=&utc_source=android_app

(Skupno 157 obiskov, današnjih obiskov 1)